Maculelê

Maculelê

Maculelê is een dans met stokken die vaak naast capoeira naast gedaan wordt. Ook bij onze groep hebben we af een toe een maculelê-les.

Net als capoeira wordt maculelê in een roda gedaan. Elke speler heeft een set stokken van zo’n 40 centimeter lang. Eeé of meer atabaques spelen het maculelê-ritme en de spelers dansen op dat ritme in het midden van de cirkel. Hierbij slaan ze hun eigen stokken tegen elkaar en de grond en elke vierde maat elkaars stokken tegen elkaar. Op die manier krijg je dans die op een soort ‘stokgevecht’ lijkt.

Maculelê kent een specifiek ritme en eigen liedjes. Net als in capoeira wordt er vaak door iemand iets voorgezongen waarna de andere spelers antwoorden. De tekst en vertaling van een veelgehoorde –Boa Notie– vindt je op deze site.

Oorsprong van Maculelê

maculele

Er zijn verschillende verhalen over de oorsprong van maculelê. Een bekende is het verhaal dat in een oorlog alle mannen van een Afrikaans dorp naar het front waren en het dorp onverdedigd achterbleef. Toen het dorp plotseling aangevallen werd, pakte een jonge jongen twee stokken op om het drop te verdedigen en de aanvallers af te slaan. Ter herinnering daaraan werd een dans met stokken bedacht.

Er wordt wel gezegd dat capoeiristas tijdens de slavernij geen stokken maar machetes (kapmessen) gebruikten in het spel. In sommige capoeiragroepen spelen hele ervaren dansers maculelê dan ook met machetes.

Reacties gesloten.