Capoeira koorden
Net zoals je bijvoorbeeld in judo en karate banden kan verdienen, kent capoeira koorden die aangeven hoever je bent in je ontwikkeling. Het woord ‘cordão’ betekent koord en het verkrijgen van een nieuw koord (‘troca de cordas’ = wisseling van koorden) is een belangrijk onderdeel van een batizadu. Het grote verschil met andere sporten is dat er geen universeel gestandaardiseerd koordensysteem bestaat in capoeira. Verschillende groepen kennen verschillende kleuren en ook zijn er geen uniforme ‘diploma-eisen’ voor de koorden. Het blijft dus opletten wanneer je iemand van een andere groep tegenkomt: misschien is hij/zij wel veel beter of juist minder goed dan de kleur van het koord doet vermoeden!
Koorden bij Capoeriaschool Den Haag
Capoeiraschool Den Haag hanteert een systeem van zeven koorden. Dat is minder dan de meeste andere groepen en het betekent ook dat je niet ieder jaar een nieuw koord kan krijgen. Het witte koord van een mestre vergt minstens 20 jaar inzet.
Geen koord
Als je start met capoeira speel je zonder koord, misschien heb je zelfs nog geen capoeirakleding om een koord te kunnen dragen. Een maand of zes moet je wel uittrekken om de basisbeginselen van capoeira te leren kennen en toe te passen.
Groen
Wanneer de basis voor capoeira bij je is gelegd, ben je toe aan het groene koord. Het geeft aan dat je al wat technieken en begrippen kent en in een roda kan spelen. Er wordt dan ook van je verwacht dat je in witte capoeirakleding gaat spelen.
Groen-geel
Om het groen-gele koord te verdienen moet je verder ontwikkelen in de roda, maar ook de muziek. Niet alleen moet je technieken van naam kennen en goed (getimed) kunnen uitvoeren, ook moet je wat liedjes kennen en instrumenten kunnen bespelen. Grofweg kost het de meeste mensen twee tot drie jaar om dit niveau te bereiken
Geel
Als je je nog verder ontwikkeld in alle facetten van capoeira kun je het gele koord verdienen. Je wordt geacht alle basisbewegingen en ook wat moeilijkere (acrobatiek)technieken te beheersen. De hoeveelheid training die dit niveau vergt ligt in de orde van 3 tot 5 jaar. Naast dat je werkt aan je eigen capoeira-ontwikkeling, ga je op dit niveau ook kijken waar je kan helpen bij de ontwikkeling van de groep.
Geel-blauw
Dit koord vormt de overgang van geel naar groen. Je verfijnt je techniek, spel in de roda en muzikale vaardigheden. In deze fase laat je zien dat je capoeira voldoende beheerst en begrijpt om die kennis over te gaan dragen op anderen. Het bereiken van dit niveau vergt circa 6 a 7 jaar training.
Blauw (Professor)
Om dit koord te verdienen moet je laten zien te beschikken over vele verschillende (moeilijkere) bewegingen en technieken. Je moet kunnen combineren, variëren en verassen. Daarnaast moet je alle instrumenten kunnen bespelen en veel liedjes kennen. Vanaf het blauwe koord is je ontwikkeling zeker niet meer alleen gericht op je eigen techniek en kennis maar wordt het ook belangrijk dit over te dragen aan andere leerlingen en de groep te laten groeien. Je moet dus ook ervaring hebben bij het instrueren van anderen. Capoeristas worden vanaf dit niveau geacht een docent te assisteren bij de trainingen.
Groen-geel-blauw-wit (Contramestre)
Contramestre spelen een belangrijke rol in capoeira als rechterhand van de Mestre. Op dit niveau heb je bewezen alle technieken te beheersen en kan je ze in de roda naadloos in elkaar laten overlopen. Je verzorgt zelfstandig lessen, inspireert leerlingen en draagt de filosofie van capoeira uit
Wit (Mestre)
De titel van Mestre (meester) en het bijbehorende koord is het hoogst haalbare in capoeira. Het is een niveau waarbij je niet alleen alle technische facetten van capoeira perfect beheerst. Ook heb je een lange tijd capoeirales gegeven en anderen geïnspireerd zichzelf te ontwikkelen.